Power bars!
Igår kväll mötte jag upp Mikaela från klassen för att handla lite saker till power bars vi tänkte göra, så vi handlade det och kilade sedan hem till henne för att göra dem! Hur mycket chips och cheese cruncherz vi åt medan de gräddades i ugnen hör dock inte hit.
Här är i alla fall receptet:
(ca 20 st)
Du behöver:
1 dl valnötter
2 dl havregryn
2 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl torkade aprikoser
1 dl krossade linfrön
2 msk chiafrön
0,5 dl äppeljuice
3 äggvitor
25 g mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader
- Hacka valnötter, pumpakärnor och aprikoserna och blanda dem med havregryn, solroskärnor, krossade linfrön och chiafrön
- Häll över juicen och rör om
- Separera äggvitorna från gulorna och vispa äggvitorna lätt
- Sätt ugnen på 125 grader
- Hacka valnötter, pumpakärnor och aprikoserna och blanda dem med havregryn, solroskärnor, krossade linfrön och chiafrön
- Häll över juicen och rör om
- Separera äggvitorna från gulorna och vispa äggvitorna lätt
- Blanda i äggvitan och rör om ordentligt
- Tryck ut smeten i två avlånga brödformar klädda i bakplåtspapper
- Tryck ut smeten i två avlånga brödformar klädda i bakplåtspapper
- Grädda i ca 25 minuter
- Låt kakorna svalna helt innan du skär dem i bitar
- Smält chokladen över vattenbad och ringla över barsen
- Låt stelna i kylen
- Smält chokladen över vattenbad och ringla över barsen
- Låt stelna i kylen
Vi gjorde dock lite tvärtom nästan. Dels tog vi en hel 100g chokladkaka (Fairtrade) och smälte och bredde på hela kakan innan den fick stelna i kylen och innan vi skar upp den! Dessutom hade vi ingen brödform utan en vanlig ugnsform med höga kanter går minst lika bra :)
